bilpijn

Bilpijn is een lichamelijke klacht die regelmatig voorkomt. De pijn kan aan één zijde aanwezig zijn of aan beide zijden. De bilpijn kan gepaard gaan met uitstraling in het been, soms tot aan de enkel. In veruit de meeste gevallen is de bilpijn te herleiden naar spierverkrampingen ofwel triggerpoints in de rug- en bilspieren. Stress kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze klacht. Hieronder kun je lezen welke spieren betrokken zijn bij aanhoudende bilpijn en beenpijn, waardoor triggerpoints in deze spieren ontstaan, welke symptomen deze triggerpoints geven en welke rol stress speelt bij het ontstaan van bilpijn.

Wat zijn de oorzaken van bilpijn?

Bilpijn kan verschillende oorzaken hebben. In de medische wereld zijn de volgende oorzaken algemeen bekend: afgeleide pijn uit de rug of uit het SI gewricht, het piriformis syndroom (ischias), een slijmbeursontsteking, een peesontsteking en verminderde beweeglijkheid van de rug, het SI gewricht of de heup. In veel gevallen kunnen artsen echter geen specifieke medische oorzaak van de bilpijn vinden. De pijn is dan vaak afkomstig van spierverkrampingen ofwel triggerpoints in de bilspieren of rugspieren. Regelmatig wordt iemand gediagnosticeerd met een slijmbeursontsteking, peesontsteking of rugprobleem terwijl de pijn eigenlijk afkomstig is van triggerpoints in spieren.

Welke spieren zijn betrokken bij bilpijn?

Hieronder vind je een aantal plaatjes van spieren met triggerpoints die bilpijn veroorzaken. Herken je het onderstaande pijnpatroon bij jezelf of bij je familielid of patiënt? De plaatjes maken duidelijk dat triggerpoints verantwoordelijk kunnen zijn voor chronische hardnekkige bilpijn.

Bilpijn door triggerpoints in de rug in de vierkante lendenspier quadratus lumborum
Bilpijn door triggerpoints in de rug in de vierkante lendenspier quadratus lumborum

Welke spieren zijn betrokken bij bilpijn die ook uitstraalt in het been?

Veel mensen met bilpijn hebben ook last van pijn die uitstraalt in een been. Zoals je op het plaatje hieronder ziet kunnen triggerpoints in de kleine bilspier ook pijn geven aan de achterkant en langs de buitenkant van het been. Deze pijn kan aangezien worden voor een hernia, ischias of afgeleide pijn uit de rug, waardoor behandeling kan falen.

Bilpijn en beenpijn door triggerpoints in de gluteus minimus spier in de bil

Wat zijn de symptomen van triggerpoints in de bilspieren?

Bilpijn, met of zonder uitstraling in het been, kan intens gemeen aanvoelen en constant aanhouden. In de uitstralingsgebieden kan gevoelloosheid optreden. De bilpijn kan verergeren bij zitten, rechtop gaan staan, wandelen en liggen op de pijnlijke zijde. Het omdraaien op de pijnlijke bil tijdens slaap, maakt dat men wakker wordt van de pijn.

Waardoor ontstaan triggerpoints in de bilspieren?

Uit ervaring blijkt dat triggerpoints in de bilspieren vaak ontstaan als gevolg van stress en emotionele factoren. Verder kunnen triggerpoints in deze regio ontstaan als gevolg van een bekkenscheefstand, een beenlengteverschil, een verstoorde beweging van het SI-gewricht, platvoeten en een hernia in de lage rug. Een fysiotherapeut kan onderzoeken of triggerpoints een rol spelen bij je bilpijn en waardoor deze triggerpoints zijn ontstaan.

Welke rol speelt stress bij het ontstaan van bilpijn?

Bilspieren zijn net als kaakspieren en schouderspieren gevoelig voor stress. Bij iedereen uit stress zich anders. Sommige mensen zijn bij stress vooral angstig, chagrijnig, somber of moe. Bij andere mensen kan stress zich via het lichaam uiten als lichamelijke pijn. Bilpijn kan ontstaan in een periode waarin dingen spelen die onprettig of stressvol zijn.

Wat kan triggerpointtherapie betekenen bij bilpijn?

De afgelopen jaren is triggerpointbehandeling bij verschillende patiënten met langdurige bilpijn en beenpijn succesvol gebleken. Het is heel naar dat sommige mensen jarenlang met bilpijn hebben rondgelopen. Injecties en therapie geven vaak geen of slechts kortdurend verlichting. Daarom is het belangrijk dat zorgprofessionals kennis hebben van de rol van triggerpoints bij bilpijn.

Contact

Indien je interesse hebt om je bilpijn en/of beenpijn te laten onderzoeken op triggerpoints, kun je contact opnemen voor een afspraak. Tijdens de eerste afspraak kan je triggerpointtherapeut reeds aangeven of er sprake is van triggerpoints, en of deze gerelateerd zijn aan je klachten. Tevens kan de therapeut een inschatting maken van oorzakelijke en in standhoudende factoren, en de verwachte termijn aangeven waarin je klachten als gevolg van triggerpointbehandeling kunnen afnemen.

Klik hier om een andere pijn lokatie te kiezen.

Ervaringen van cliënten met bilpijn

Rare rugklachten die een beetje wat van ischias weg hadden. Dat had ik. Tintelingen in mijn voet, pijn in kuit, been, bil en knieholte. Lang staan ging voor geen meter meer. En op een gegeven moment deed elke stap met mijn linkerbeen zeer. Door een tip bij Triggerpointtherapie terecht gekomen en wat een opluchting is dat! Onvervaard gaat Wilmar aan de slag met mijn rug, buik, linker bil en verstuikte enkel. Bizar hoe hij gelijk de pijnpunten vindt en flink onder handen neemt. Na een struikelpartij in een café (twee maanden geleden) verstuikte ik flink mijn enkel en dat blijkt nu allerlei gedoe te hebben veroorzaakt in mijn been en rug. Hoewel ik tijdens de behandeling soms erg mijn best moet doen om niet teveel te grommen en te zuchten is het effect enorm. Al na twee behandelingen is het resultaat immens. De pijn is grotendeels weg, de tintelingen in mijn been zijn over en ik kan weer gewoon alles doen. Mijn been hoort weer bij de rest van mijn lijf. Ontzettend bedankt Wilmar!

Sandra van Dok (44 jaar)

Lange tijd met een scherpe pijn in mijn dijbeen rondgelopen. Medicijnen werkten niet, massage niet, geen idee waar het vandaan kwam. Na wat zoekwerk op internet bij triggerpointtherapie terecht gekomen. De pijn die daar beschreven stond, zoals niet kunnen slapen op de zij door de pijn in mijn been, omschreef precies wat ik voelde. Direct de week daarna gebeld voor een afspraak. Na de eerste behandeling met zowel behandeling via triggerpointtherapie als dry needling was de scherpe pijn weg. Inmiddels kan ik na drie behandelingen weer normaal kracht zetten met mijn been, slapen op mijn zij en zonder pijn gaan staan en zitten. Wat een verademing. De schouder is nu 1x behandeld en voelt al veel soepeler aan. De behandelingen zijn zeker niet pijnloos, maar het effect mag er wezen.

Yvonne Kieft (50 jaar)

Na een val van de trap in januari 2021 bleef ik tien maanden lang dagelijks met bil- en beenpijn lopen. Verschillende fysiotherapie technieken werkten niet, de pijn bleef en werd soms zelfs nog heftiger. Ik was radeloos. Die bewuste morgen in oktober 2021 werd ik weer wakker met pijn en dacht dit kan niet langer… Via Google kwam ik bij Wilmar terecht… Hij is begonnen met de rug/bil/been zone, daar zat de ergste pijn… Daarna heeft hij mijn schoudergebied nog behandeld naar aanleiding van een schouderoperatie in oktober 2020. Hij is de held van 2021! De behandelingen waren pijnlijk maar zo de moeite waard! Zo blij dat je mij hebt kunnen helpen! Wilmar, nogmaals bedankt! Ik ga 2022 pijnvrij beginnen! Duizendmaal dank!

Gabriëlla Veldhuizen (35 jaar)

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Neem
contact op