migraine

Migraine is een heftige, kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor geluid en licht. Meestal zit de hoofdpijn aan één zijde. Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn die ongeveer 11% van de volwassen bevolking in de Westerse landen treft. De meeste mensen die aan migraine lijden zijn tussen de 25 en 55 jaar. Ook is het bekend dat vrouwen er vaker last van hebben dan mannen (ongeveer drie maal zo vaak).

Wat zijn de symptomen van migraine?

Mensen met migraine omschrijven hun hoofdpijn vaak als kloppend of bonkend. Deze pijn komt meestal aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook dubbelzijdig optreden. Verder gaat de pijn vaak gepaard met misselijkheid of braken. Een pijnaanval duurt onbehandeld meestal één tot drie dagen. Bij 30% van de mensen begint een migraineaanval met het zien van bewegende lichtflitsen, gekleurde draadjes of zwarte vlekken. Of met een verandering in kracht of gevoel in een ledemaat of lichaamshelft, of moeilijkheden met spreken. De meeste patiënten zullen tijdens een migraineaanval het liefst in het donker in bed liggen. Kleine lichamelijke inspanning zoals traplopen of bukken geeft een duidelijke toename van hoofdpijn. Verder komen concentratieverlies en overgevoeligheid voor bepaalde geuren bij migraine voor.

Wat is de oorzaak van migraine?

De precieze oorzaak is nog onbekend. Verschillende onderzoeken laten zien dat een zuurstof en energie tekort in de hersenen een rol speelt. Men vermoed dat de hersenen daarom gevoeliger zijn voor hoofdpijn en andere neurologische problemen, vooral wanneer er op momenten van inspanning of stress meer zuurstof nodig is. Waardoor dit zuurstoftekort ontstaat is niet bekend. Vaak wordt gesuggereerd dat migraine met de bloedvaten te maken heeft. Dit is niet bewezen. Wel zijn de bloedvaten in de hersenen tijdens een migraineaanval gevoeliger voor druk. Doordat de hartslag steeds even wat meer druk geeft op de bloedvaten, geeft iedere hartslag een kortstondige toename van pijn. Zo ontstaat de kloppende pijn. Het is zeker dat migraine in grote mate genetisch bepaald is. Er zijn een aantal factoren die een migraine kunnen uitlokken, bijvoorbeeld stress, hormonale veranderingen, bepaalde geuren, bepaalde voedingsmiddelen (alcohol, chocola) en lichamelijke inspanning.

Waarmee kan migraine worden behandeld?

Permanente genezing van migraine is nog niet mogelijk. Hiervoor is er nog te weinig bekend over de manier waarop de aandoening ontstaat. Wel kunnen de onderstaande dingen er voor zorgen dat de symptomen in frequentie en heftigheid verminderen.

  • Medicatie om een aanval te voorkomen of te onderdrukken
  • Ontspanningsoefeningen en emotie- of stressmanagement
  • Achterhalen en vermijden van uitlokkende factoren
  • Triggerpoint behandeling

Lijdt u aan migraine?

Indien u lijdt aan migraine is het erg aan te bevelen om u te laten onderzoeken op de aanwezigheid van triggerpoints in relatie tot uw klachten. Zoals u in het beschreven onderzoek hieronder kunt lezen is er een belangrijk verband gevonden tussen migraine en triggerpoints. Onze ervaring is dat de triggerpoints bij patiënten die lijden aan migraine niet makkelijk weg gaan. Een zachte frequente aanpak laat echter in combinatie met het achterhalen en vermijden van uitlokkende factoren een vermindering zien in heftigheid en frequentie van de pijnaanvallen. Vaak waarderen patiënten het zeer dat zij de betrokken triggerpoints bij zichzelf kunnen lokaliseren en behandelen. Dit geeft meer controle over de pijn.

Het verband tussen triggerpoints en migraine

Een wetenschappelijk onderzoek uit 2006 van Calante et al. heeft de relatie tussen triggerpoints en migraine vrij duidelijk in kaart gebracht.
98 patiënten met migraine werden onderzocht op de aanwezigheid van triggerpoints. Bij 94% van deze patiënten konden symptomen van migraine worden geprovoceerd door druk op de triggerpoints te duwen. Daar bovenop kon bij 41% van de patiënten ook een andere uitstralende/ afgeleide pijn kon worden geprovoveerd. Bij 30% resulteerde alleen al het zoeken met de handen naar triggerpoints in een volledige migraine aanval. Er werd een verband gevonden tussen het aantal triggerpoints en de frequentie en duur van de aandoening. Bovendien viel op dat in bijna alle gevallen relevante triggerpoints werden gevonden bij de slaap en het achterhoofd.
Het wordt dan ook door tal van specialisten sterk aanbevolen om naar de rol van triggerpoints te zoeken bij patiënten met migraine.
 Behandeling moet zeer voorzichtig gebeuren, maar kan zeker verlichting brengen.Bron: Calandre EP, Hidalgo J, García-Leiva JM, Rico-Villademoros F. Trigger point evaluation in migraine patients: An indication of peripheral sensitization linked to migraine predisposition? Eur J Neurol 2006;13:244-249.

Indien u vermoedt dat uw klachten door triggerpoints zouden kunnen worden veroorzaakt, nodigen wij u uit om contact op te nemen met ons.

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Neem
contact op