spierspanningshoofdpijn

Hoofdpijn komt zoveel voor dat vrijwel iedereen er wel eens last van heeft en sommigen helaas veel vaker: 5 tot 10% van de bevolking lijdt aan chronische hoofdpijn. Hoofdpijn is vrijwel nooit een symptoom van een ernstige ziekte: meer dan 99% van alle hoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningshoofdpijn of migraine. Hoofdpijn door andere oorzaken is echter wel mogelijk. Bij bepaalde waarschuwingssignalen is nader medisch onderzoek geboden. Wij zullen uw klachten altijd grondig onderzoeken en u zo nodig doorverwijzen naar uw huisarts.

Wat zijn de symptomen van hoofdpijn?

Spierspanningshoofdpijn is een zeurende pijn die dof en drukkend aan voelt; alsof er een band om het hoofd is gewikkeld die continu knelt. Soms is de hoofdpijn aan één zijde erger. Vaak voelen de spieren van de schouder, de nek en het hoofd extra gevoelig aan. Bij deze hoofdpijn is geen sprake van misselijkheid, braken of overgevoeligheid voor licht en geluid. Vaak nemen de klachten door ontspanning af, of ze verdwijnen helemaal.

Wat is de oorzaak van hoofdpijn?

Het is uit onderzoek bekend dat triggerpoints vaak een zeer belangrijke bijdrage leveren aan hoofdpijn. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het doen ontstaan van hoofdpijn en de eraan gerelateerde triggerpoints, bijvoorbeeld: stress, te weinig slaap, te weinig drinken, ingespannen kijken bij onvoldoende licht, een verkeerde lichaamshouding en overbelasting van spieren door te lang werken in een bepaalde houding. Hieronder ziet u een aantal plaatjes van triggerpoints die vaak hoofdpijn veroorzaken.

Waarmee kan hoofdpijn worden behandeld?

Spierspanningshoofdpijn kan worden behandeld door middel van:

  • Behandeling van triggerpoints
  • Ontspanningsoefeningen
  • Versoepelen van de beweging van de nekwervels
  • Het zo mogelijk wegnemen van de oorzaak (zie oorzaken)
  • Het bijhouden van een hoofdpijndagboek om inzicht te krijgen in factoren die de hoofdpijn doen ontstaan of verergeren.

Indien u vermoedt dat uw klachten door triggerpoints zouden kunnen worden veroorzaakt, nodigen wij u uit om contact op te nemen met ons.

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Neem
contact op