Triggerpoints en stress

Triggerpoints en stress: het fysiologische mechanisme

Als lichamelijke triggerpoint behandeling u onvoldoende heeft kunnen helpen, komt dit heel vaak doordat de oorzaak niet in uw lichaam ligt. Dit houdt in dat uw lichaam veranderingen ondergaat die triggerpoints veroorzaken, maar dat de oorzaak van de triggerpoints te vinden is in de signalen die vanuit uw hersenen naar uw lichaam gaan. Iedereen ervaart wel eens dat emotionele centra in de hersenen processen in ons lichaam beïnvloeden. Als we ons schamen, krijgen we rode wangen. Als we verliefd zijn, krijgen we kriebels in onze buik. Als we iets heel spannend vinden, kunnen we ons misselijk voelen. Dit zijn tekens van een lichamelijke reactie op een emotie.

De verbindende schakels tussen lichaam en geest bevinden zich in het zenuwstelsel en hormoonstelsel. De amygdala, die emotionele herinneringen opslaat, is heel nauw verbonden met de hypothalamus. De hypothalamus heeft via het autonome zenuwstelsel invloed op het gehele lichaam. Dit systeem is zo ingenieus dat het de bloeddoorstroming in elk deeltje van het lichaam kan controleren. Het kan de doorbloeding vergroten zodat je wangen rood worden bij blozen, of verkleinen waardoor weefsel in bepaalde lichaamsdelen zuurstofgebrek krijgen. Een goede weefseldoorbloeding is essentieel om alle lokale lichamelijke processen goed te laten verlopen. Een goede doorbloeding brengt zuurstof en voedingsstoffen, en voert afvalstoffen weg. Een gebrek aan zuurstof betekent een echt probleem! De oorzaak van chronische pijn aan spieren, gewrichten en pezen is bij afwezigheid van aantoonbare schade vrijwel altijd zuurstofgebrek. Zuurstofgebrek in weefsel leidt tot verkramping en pijn, en heeft een negatieve impact op alle processen die in dat lichaamsdeel of orgaan plaatsvinden.

De hypothalamus heeft via o.a. de hypofyse ook invloed op alle hormoonklieren in het lichaam. Hierdoor kunnen als gevolg van onbewuste innerlijke conflicten ook hormoon gerelateerde klachten ontstaan, zoals overgangsklachten, problemen met zwanger worden en schildklierproblemen.

Triggerpoints en stress: het psychologische mechanisme

Van jongs af aan leren we overlevingsmechanismen om pijnlijke of ongeaccepteerde gevoelens weg te drukken. Voorbeelden van zulke beschermingsmechanismen zijn: verslavingen, hard je best doen op je werk of op school, zorgen dat anderen je aardig vinden, anderen bekritiseren, obsessief gedrag, streven naar een mooi uiterlijk of verslavingen. Ook psychische ziektebeelden zoals depressie of een angststoornis zijn in essentie mechanismen om onszelf te beschermen. Psycholoog Ingeborg Bosch beschrijft in haar boeken De ontdekking van het ware zelf en Illusies deze afweermechanismen. Dr Sarno is Amerikaans arts heeft in New York meer dan 10.000 mensen met lichamelijke pijn geholpen via een psychische benadering. Hij beschrijft dat lichamelijke pijn een effectief afweermechanisme is tegen het voelen van emotionele pijn. Als lichamelijke pijn aanwezig is, worden we afgeleid en zullen we ons niet richten op de emotionele pijn die zo intens en onprettig is. De lichamelijke pijn zorgt ervoor dat de emotionele pijn niet explodeert in ons bewustzijn. Ze blijft met succes weggestopt in ons onbewuste. Wanneer de emotionele oorzaak van de pijn bewust wordt, verdwijnt de pijn.

U onderdrukt geen emoties?

Vaak hoor ik mensen met lichamelijke pijn bedenkelijk uitspreken dat zij zich niet bewust zijn van emoties die een rol spelen bij hun pijn, dat zij zich niet kunnen voorstellen dat emoties een oorzaak zijn. En hier ligt de clue: uit ervaring van mensen die genezen zijn blijkt dat de oorzaak van hun pijn te maken had met onbewuste emoties. Het gaat niet om de gevoelens waar u zich momenteel bewust van bent. De gevoelens waarvan u weet dat u ze heeft, veroorzaken geen pijn. Het gaat om de gevoelens waarvan u zich in het geheel niet bewust bent. Het lichaam liegt niet en is heel nauwkeurig: zolang de oorzakelijke emotie wordt ontkend, blijft de pijn.

Karaktereigenschappen

Zoals eerder beschreven vergroten bepaalde karaktereigenschappen het risico op lichamelijke uiting van spanning. Deze eigenschappen zijn:

 • Lage eigenwaarde
 • Perfectionisme
 • Graag goed of aardig gevonden willen worden
 • Regelmatig schuldig voelen
 • Afhankelijk voelen van anderen
 • Streng voor uzelf zijn
 • Hoge verwachtingen van uzelf en anderen hebben
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Onzekerheid over uzelf en uw kunnen
 • Veel behoefte aan controle
 • Voortdurend verlangen[nbsp]om beter te zijn
 • Veel pleasen van mensen of angst voor conflicten
 • Onzeker, verlegen of terughoudend zijn in contacten
 • Neiging om gevoelens en gedachten binnen te houden
 • Neiging om boosheid of wrok mee te dragen
 • Niet voor uzelf opkomen
 • Moeite met loslaten
 • Regels heel nauwgezet volgen
 • Moeite met beslissingen nemen
 • Vaak zorgen maken
 • Verantwoordelijkheden van anderen op u nemen

Hulp bij hardnekkige triggerpoints waarbij stress een rol speelt

Als het u duidelijk is geworden dat uw pijn een uiting is van ontkende emoties, kunt u beginnen te genezen. Ik raad u aan om een afspraak te maken voor een vrijblijvende intake. Hiervoor kunt u contact met mij zoeken. Samen kunnen we uw klachten bespreken zodat u de stappen in de juiste richting kunt zetten.

Bent u triggerpointtherapeut en vermoedt u dat stress of negatieve gevoelens een rol spelen bij het uitblijvende herstel van uw cliënt? Dan bent u zeer welkom om hem of haar door te verwijzen voor bovenstaande begeleiding op weg naar genezing.

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Neem
contact op