Klachten door triggerpoints

rugpijn

Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en zodoende overal in het lichaam pijn veroorzaken. Artsen in pijnklinieken hebben vastgesteld dat in ongeveer 75% van alle gevallen triggerpoints de voornaamste reden zijn van het pijnprobleem.

Wat is de bron van uw pijn?

Er bestaan twee verschillende bronnen van pijn. Het onderscheid tussen beide soorten is erg belangrijk omdat behandeling niet goed aanslaat wanneer de bron van de klachten niet helder is. De eerste vorm van chronische pijn ontstaat door structurele schade in het lichaam. Voorbeelden zijn een botbreuk, een gescheurde pees, zenuwletsel, een tumor, een infectie of een andere medische aandoening. Deze vorm van pijn heeft medische interventie nodig. Wanneer er sprake is van structurele schade laten medische onderzoeken bijzonderheden zien.

Pijn door lichamelijke veranderingen

De tweede vorm van pijn is van andere aard. Hierbij is geen sprake van structurele schade, maar van lichamelijke veranderingen die pijn klachten geven. Klachten door triggerpoints behoren tot deze categorie. Bij deze vorm van pijn worden vaak geen bijzonderheden gevonden in medische onderzoeken. Deze pijn ontstaat door:

  • een verminderde doorbloeding in bepaalde spieren of gewrichten (hoofdpijn, rugpijn, fibromyalgie)
  • een verminderde doorbloeding rondom bepaalde zenuwen (carpaal tunnel syndroom)
  • een verhoogde spierspanning (kramp, pijn in spieren)
  • een veranderingen in de aansturing van organen (maag-darmklachten)

Deze vorm van pijn is onschuldig en omkeerbaar. De pijn kan echter ontzettend intens zijn, uw hele leven ontwrichten, steeds erger worden en jarenlang aanwezig zijn.

Klachten door triggerpoints

Triggerpoints zijn het gevolg van lichamelijke veranderingen in doorbloeding en spierspanning. De pijn van triggerpoints neemt af wanneer de doorbloeding toeneemt en de spierspanning afneemt. Dit wordt tijdens een triggerpoint behandeling bewerkstelligt met manuele technieken en psychische begeleiding gericht op de oorzaak. Onbehandeld kunnen triggerpoints jarenlang aanwezig blijven en pijn geven, zonder dat artsen, specialisten of fysiotherapeuten de bron van de pijn weten.

In het overzicht hieronder vindt u een lijst van klachten die veroorzaakt worden door triggerpoints:

MechanismeKlachten
Triggerpoints veroorzaken een hoge spierspanning en uitstralende pijnHoofdpijn, bilpijn, rugpijn, rsi etc
Triggerpoints veroorzaken afknelling van zenuwenIschias, piriformissyndroom, carpaal tunnel syndroom, thoracic outlet syndroom, tintelingen in ledematen
Triggerpoints veroorzaken een grote trekkracht op pezenTenniselleboog, peesontsteking aan de schouder, achillespeesklachten

De prijs van onwetendheid

Enkele jaren geleden schreven twee analgesie studenten een thesis met als titel: “Triggerpoints – de prijs van onwetendheid”. En de prijs is enorm hoog. De huidige gezondheidszorg weet zich niet goed raad met pijn klachten waarvoor geen medische verklaring wordt gevonden. Het feit is dat triggerpoints alleen zijn te diagnosticeren door te voelen met je handen. Artsen en fysiotherapeuten raken mensen daarentegen juist steeds minder aan. Doorverwijzen naar een specialist levert vaak niets op, omdat medische onderzoeken geen bijzonderheden laten zien. Vaak helpen fysiotherapie en medicatie onvoldoende. In heel veel gevallen blijven mensen met klachten door triggerpoints ronddwalen in het reguliere en alternatieve circuit. De gevolgen zijn enorm groot en uiten zich in:

  • toename van pijn
  • langdurige pijn
  • grote beperkingen in het dagelijks leven
  • nadelige gevolgen voor kinderen, partner en andere omstanders
  • hoge maatschappelijke kosten door ziekteverzuim en zorgkosten

Triggerpoint behandeling

Wanneer u in Utrecht of Wageningen bij ons komt voor lichamelijke behandeling zullen wij uw symptomen uitvragen en het pijngebied dat u aangeeft onderzoeken. Tevens zullen wij een groter gebied onderzoeken, omdat de bron van klachten door triggerpoints buiten het pijngebied kan liggen. Indien de bevindingen binnen ons domein vallen, zullen wij de behandeling starten. Met adviezen en manuele technieken behandelen wij betrokken triggerpoints. Geregeld is na de eerste behandeling reeds een verbetering voelbaar. Gemiddeld zijn 4 tot 8 sessies per klacht nodig. Bij klachten door triggerpoints die al heel veel jaren aanwezig zijn, wordt binnen 6 sessies vaak een aanzienlijke vermindering van pijn gemerkt.

Het verband tussen lichaam een geest

Wanneer iemand lijdt aan stress of bepaalde gevoelens onderdrukt, wordt de doorbloeding op bepaalde plekken in het lichaam afgeremd. Dit gebeurt via bepaalde delen van de hersenen en het zelfstandige zenuwstelsel. Hierdoor neemt de spierspanning toe en ontstaan triggerpoints. Dit mechanisme is er verantwoordelijk voor dat lichamelijke triggerpoint behandeling soms onvoldoende helpt. Vandaar dat wij naast onze lichamelijke triggerpoint behandelingen een psychisch traject aanbieden gericht op het identificeren van de oorzaak van uw pijn klachten. Of u kiest voor onze lichamelijke of psychische aanpak is afhankelijk van uw voorkeur en uw klacht. Soms werkt de combinatie het uitstekend!

Wat kunt u zelf doen?

U kunt observeren op welke momenten uw pijn klachten verergeren. Dit kan zijn bij bepaalde houdingen, bewegingen of activiteiten. Of in bepaalde situaties, in contact met bepaalde mensen, tijdens bepaalde gesprekken of bij bepaalde gevoelens. Dit is allemaal waardevolle informatie voor uw therapeut(en) die u zodoende beter kan helpen om zo snel mogelijk van uw klachten af te komen.

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Neem
contact op