Behandeling van triggerpoints

Ondanks de grote medische vooruitgang komen chronische pijnklachten en onverklaarbare pijnklachten steeds vaker voor.  In onze beleving zijn veel klachten waarmee mensen naar een fysiotherapeut gaan terug te voeren op lokale verkrampingen in spierweefsel ofwel triggerpoints. Triggerpoints kunnen niet worden gediagnosticeerd met röntgen foto’s, echo, MRI of CT-scans. De enige manier om de aanwezigheid van een triggerpoint vast te stellen is via lichamelijk onderzoek.

Triggerpoints komen heel vaak voor… en toch worden ze heel vaak niet herkend…

De fysiotherapeuten die vermeld staan op deze website werken vanuit de ervaring dat de bron van pijn aan spieren, pezen en gewrichten met de vingers voelbaar is in het lichaam. Als therapeut voelen zij de verharding en de verkramping. Doordat hun behandeling de doorbloeding herstelt, neemt de pijn af en wordt het weefsel weer soepel.

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Hieronder zullen we een aantal behandelvormen toelichten:

 • Dry needling Hierbij worden triggerpoints gedeactiveerd door het inbrengen van acupunctuurnaalden. Een naald wordt precies in het triggerpoint geplaatst waardoor de lokale kramptoestand wordt opgeheven en lokale ontspanning ontstaat.
 • Triggerpoint Massage Massage technieken bevorderen ontspanning van spiervezels ter hoogte van het triggerpoint en verbeteren de doorbloeding. Technieken die vaak worden toegepast zijn diepe strijkingen of continue druk.
 • Zelf massage van triggerpoints Een effectieve manier om uw klachten te verminderen is het zelf behandelen van uw triggerpoints. Dit kan met of zonder hulpmiddelen. De triggerpointtherapeut kan u aanleren hoe u uw zelf thuis kunt behandelen.
 • Psychische benadering van triggerpoints  Triggerpoints ontstaan door een verminderde doorbloeding. Bekend is dat de amygdala (een onderdeel in de hersenen dat emotionele herinneringen opslaat) via de hypothalamus invloed heeft op het zelfstandige zenuwstelsel en daardoor op de doorbloeding overal in het lichaam. In Utrecht en Wageningen bieden wij een psychische benadering aan voor chronische pijn door triggerpoints.

Welke technieken uw triggerpointtherapeut toepast is afhankelijk van zijn of haar voorkeur en vaardigheden. U kunt het beste bij de therapeut van uw keuze informeren naar de behandelwijze.

De meeste klachten zijn met triggerpointbehandeling binnen 4 tot 8 sessies verholpen. Chronische klachten vereisen meestal meer tijd en toewijding, maar ook hier is binnen 6 sessies vaak sprake van een aanzienlijke verbetering. Een permanente afwezigheid van klachten is afhankelijk van de oorzaak en in standhoudende factoren. Hieraan zal tijdens de behandeling veel aandacht worden besteed. Wanneer lichamelijke behandeling u onvoldoende helpt, zou een psychische benadering wel goede resultaten kunnen geven.

U kunt zonder verwijzing een afspraak maken bij een van de therapeuten die vermeld staan op deze site. De eerste afspraak bestaat uit een intake. Hierin zal de therapeut vragen stellen over uw klachten en u lichamelijk onderzoeken. Indien hij u kan behandelen, zal hij vervolgens uitleggen wat u kunt verwachten. De eerste afspraak bestaat ook uit een gedeelte behandeling.

In onze praktijken bieden wij zowel een lichamelijk als een geestelijk traject aan. Beide trajecten zijn effectief. Het hangt van uw voorkeur en uw klacht af, welk traject het beste bij u past. Als u twijfelt, adviseren wij u graag.

Lichamelijke behandeling van triggerpoints

Er zijn verschillende manieren om triggerpoints lichamelijk te behandelen. In onze praktijken in Wageningen en Utrecht behandelen wij manueel ofwel met onze handen. Dit is te vergelijken met een diepe spiermassage, waardoor de doorbloeding verbetert en het weefsel weer soepel en ontspannen wordt. Triggerpoints kunnen in stand worden gehouden door andere triggerpoints of door spanning in weefsel rondom gewrichten of organen. Vandaar dat wij soms op andere plaatsen behandelen dan waar u uw pijn voelt.

Vanwege onze opleidingen en jaren werkervaring zullen wij snel voelen waar in uw lichaam zich de meeste spanning bevindt. Voor u zal het een opluchting zijn om te ervaren dat de oorzaak van uw klacht wordt behandeld. Vaak gaat behandeling gepaard met positieve neveneffecten zoals meer energie.

Onze lichamelijke benadering verschilt sterk van de reguliere fysiotherapie. Dit komt door onze kennis van triggerpoints waardoor onbegrepen pijn verklaarbaar en behandelbaar wordt. Onze werkwijze is ook anders doordat wij vooral met onze handen behandelen en terughoudend zijn in het doen van oefeningen wanneer het spierweefsel nog niet soepel is.

Lichamelijke behandeling van triggerpoints wordt verzorgd door Wilmar Hasselaar en Ferdinand Vermeulen.

Psychologische behandeling van triggerpoints

Iedereen heeft wel eens ervaren dat de geest invloed heeft op het lichaam. Maar kan de geest ook lichamelijke klachten veroorzaken? Ja, absoluut. Onze praktijkervaring wijst uit dat emotionele factoren een grote rol spelen bij pijn door triggerpoints. De hypothalamus en het zenuwstelsel zijn de verbindende schakels tussen emotionele centra in de hersenen en de spieren. Bepaalde emotionele factoren veroorzaken een verminderde doorbloeding en verhoogde spierspanning. Triggerpoints zijn het gevolg.

Wij hebben de bovenstaande kennis omgegoten in een hele praktische en effectieve benadering van triggerpoints die tevens uitstekend te combineren is met lichamelijke triggerpoint behandeling. Deze benadering is geschikt voor u wanneer u vermoed dat stress of bepaalde emoties een rol spelen bij uw lichamelijke klachten, en wanneer u graag meer over uw pijn en uzelf als persoon wilt leren.

De eerste afspraak is vrijblijvend doordat de kosten niet in rekening worden gebracht wanneer u het traject niet start. Tijdens dit eerste gesprek zullen we ingaan op uw klachten. In het gesprek zal u helder worden hoe de geest lichamelijke klachten veroorzaakt en in stand houdt. Het vervolgtraject is gericht op het oplossen van uw pijn door bewustwording en oplossing van de emotionele oorzaak.

In de praktijk blijkt dat bepaalde karaktereigenschappen een grote rol spelen bij pijn door triggerpoints. Indien u uzelf herkent in meerdere van de onderstaande eigenschappen, kan deze benadering erg zinvol zijn:

 • Lage eigenwaarde
 • Perfectionisme
 • Graag goed of aardig gevonden willen worden
 • Regelmatig schuldig voelen
 • Afhankelijk voelen van anderen
 • Streng voor uzelf zijn
 • Hoge verwachtingen van uzelf en anderen hebben
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Onzekerheid over uzelf en uw kunnen
 • Veel behoefte aan controle
 • Voortdurend verlangen om beter te zijn
 • Veel pleasen van mensen of angst voor conflicten
 • Onzeker, verlegen of terughoudend zijn in contacten
 • Neiging om gevoelens en gedachten binnen te houden
 • Neiging om boosheid of wrok mee te dragen
 • Niet voor uzelf opkomen
 • Moeite met loslaten
 • Regels heel nauwgezet volgen
 • Moeite met beslissingen nemen
 • Vaak zorgen maken
 • Verantwoordelijkheden van anderen op u nemen

Psychologische behandeling van triggerpoints wordt verzorgd door Nienke Feberwee. Meer informatie vindt u op de website www.emotiealsmedicijn.nl

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Neem
contact op