Oorzaak van triggerpoints

Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een onprettige manier worden gebruikt. Hieronder volgt een overzicht van oorzaken.

Lichamelijke overbelasting van spieren door:

  • het herhaaldelijk uitvoeren van een zelfde beweging
  • het langdurig statisch aanspannen (bijv het zitten met opgetrokken schouders)
  • kortdurende zware inspanning (zwaar tillen, sporten, in de tuin werken)
  • verkeerde houding- lichamelijke kenmerken (beenlengteverschil
  • bekkenscheefstand, platvoeten, zwakke spieren, hypermobiele gewrichten)
  • plotselinge schokken, valpartijen, botsingen en operaties

Geestelijke overbelasting van spieren door:

  • veel zelfopgelegde druk (perfectionisme, graag aardig gevonden willen worden, verantwoordelijkheden van anderen op je nemen, slecht grenzen aangeven, gevoelens binnen houden etc)
  • emoties onderdrukken

Lichamelijke oorzaak van triggerpoints

Bovengenoemde vormen van lichamelijke overbelasting zorgen er allemaal voor dat een spier langdurig in aangespannen toestand is. Dit leidt lokaal tot een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de verkramping nog verder toeneemt. Uiteindelijke ontstaat een pijnlijke verdikking in de spier, ofwel een triggerpoint. U kunt hier meer lezen over onze lichamelijke behandeling van triggerpoints.

Psychologische oorzaak van triggerpoints

Kan de psyche ook triggerpoints veroorzaken? Ja, absoluut. Onze praktijkervaring wijst uit dat psychische factoren een grote rol spelen bij pijn door triggerpoints. Dit komt doordat triggerpoints ontstaan op plekken waar de doorbloeding is afgenomen. De doorbloeding wordt overal in het lichaam geregeld door het zelfstandige zenuwstelsel dat wordt aangestuurd vanuit de hypothalamus in de hersenen. De hypothalamus heeft sterke verbindingen met emotionele centra in de hersenen, zoals de amygdala. Bepaalde emoties (vooral zelfopgelegde druk en weggedrukte gevoelens) kunnen ervoor zorgen dat het zenuwstelsel langdurig zorgt voor verminderde doorbloeding in bepaalde lichaamsdelen. Triggerpoints zijn dan het gevolg. U kunt hier meer lezen over onze psychologische behandeling van triggerpoints.

Lees verder: wat zijn de gevolgen van triggerpoints?

Meteen een afspraak maken voor triggerpointtherapie in Utrecht, Wageningen of Culemborg?

Neem
contact op