Ferdinand Vermeulen

Al sinds de basisschool wist ik dat ik fysiotherapeut wilde worden. In 2012 heb ik mijn diploma gehaald. Sindsdien heb ik verschillende banen gehad binnen de fysiotherapie. Daar werd ik geconfronteerd met verschillende visies en ben ik me een beeld gaan vormen over wat voor mij fysiotherapie is en wat ik wil als specialist. Zo ben ik tot het besluit gekomen om als zelfstandige te beginnen. In 2016 heb ik mijn praktijk Fysio de Zwaluw opgericht.

Specialisaties

Helaas merkte ik dat de gewenste resultaten soms niet haalbaar zijn met fysiotherapie. Om deze reden ben ik mij breder gaan oriënteren. Zodoende ben ik mij gaan specialiseren in dry needling, het medical tapen en fascie (bindweefsel). Ik onderhoud graag contact met collega’s om te sparren en te overleggen. Zo blijf ik scherp en kan ik een zo optimaal mogelijke zorg bieden aan mijn cliënten.

Triggerpoints

Je kan triggerpoints voelen en je kan ze op echo’s zien. Maar op het moment dat er geopereerd wordt, zijn ze niet zichtbaar. Er zijn verschillende verklaringen voor wat een triggerpoint is.

Een verklaring is dat er een samenkomst is van afvalstoffen die niet weg kunnen doordat er een verminderde bloedcirculatie aanwezig is.  Deze knopen ontstaan doordat er sprake is van overbelasting, onderbelasting, verkeerde houding, blessures, stress, sturing van de gewrichten n.a.v. oude blessures, strakke kleding, verkeerd dragen van een (te zware) rugzak of tas. 

Bindweefsel

Bindweefsel ook wel fascia genoemd (of connective tissue) is jarenlang het ondergeschoven kindje geweest in de anatomie. Echter de laatste jaren zijn diverse onderzoekers er zich steeds meer in gaan verdiepen. Wat blijkt is dat bindweefsel niet alleen huid is maar door het hele lichaam zit. Het weefsel is verweven in spieren en zelfs tot in de botten.

Maar wat doet dat bindweefsel nou? Bindweefsel is van nature elastisch en is energie dragend weefsel. Dat wil zeggen als ik kracht lever aan bindweefsel levert het kracht terug als het goed is. Dit kun je bijvoorbeeld goed zien bij ervaren marathon lopers. Ze rennen kilometers “verend” op bindweefsel zonder dat dit al teveel energie kost uit de spieren. En wat als bindweefsel nu niet goed functioneert? Dan droogt het weefsel uit en dan ontstaan triggerpoints, strengen, en blessures etc.

Triggerpoint behandeling

Persoonlijk behandel ik triggerpoints door middel van:

– dry needling

– triggerpoint massage
– mobilisaties/manipulaties (denk maar aan het verkeerd bewegen van gewrichten)
– taping- fascia release techniek

– assisted instrument soft tissue mobilisation (AISTM)

Dry needling

Dry needling is momenteel een echte hype binnen de algemene fysiotherapie. Dat komt omdat het goeie resultaten kan bieden in relatief korte tijd. Tijdens dry needling wordt een dichte dunne naald door de huid in een gevonden triggerpoint of streng gebracht. Wanneer de naald de streng of triggerpoint raakt ontstaat er een twitch. Dit is het onwillekeurig samentrekken van de spier. Dit wordt vaak als een niet prettige sensatie ervaren. Nadat de therapeut meerdere malen de twitch heeft opgewekt merkt u dat de twitches afnemen in frequentie en hevigheid. Na deze behandeling kan er een na-reactie ontstaan. Deze kan tot 72 uur na de behandeling aanwezig zijn. Dit is meestal een zeurende spierpijn of zwaar gevoel in de spieren.

U komt in aanmerking voor dry needling als u:

– denkt dat dit mogelijk een oplossing is en de therapeut het hiermee eens is

– er geen sprake is van contra-indicaties, zoals bloedverdunners, angst voor naalden, open wonden, tumoren, implantaten, koorts etc.
– wanneer er triggerpoints/strengen aanwezig zijn.

Medical taping

Deze tape methode wordt gebruikt om beroep te doen op de huid en op het onderliggend bindweefsel. Hierdoor wordt de huid opgetild van de onderlagen waardoor er een stimulatie is van hyaluronan aanmaak (lichaamseigen glijmiddel).  Dit zorgt ervoor dat de bindweefsellagen weer soepel ten opzichte van elkaar verlopen.

Ten slotte..

Naast dat ik fysiotherapeut ben heb ik natuurlijk ook een leven. Ik heb een leuke vriendin en we hebben samen een zoontje. Ook heb ik hobby’s, waterpolo en wielrennen behoren hierbij. Naast sport kijk ik graag films of ben ik met vrienden.

Contactgegevens

Ferdinand Vermeulen

Fysiotherapie de Zwaluw

Everwijnstraat 2 4101 CG Culemborg
Amsterdamsestraatweg 699A 3555 HD Utrecht
Tel: 06 4061 1150
Email:

Indien u vragen heeft of graag een afspraak zou willen maken, kunt u contact met Ferdinand opnemen via onderstaand formulier.

Contact Ferdinand (#9)